Nátha megelőzése

Címkék: egészség immunerősítő

2011.01.03. 17:32

Mi ragadt rám azalatt a pár évtized alatt, amíg anyám kislánya voltam (vagyis még mindig az vagyok), és az ő szinte egyetlen kommunikációs formája mellett saját elhatározásból is próbáltam egészséges maradni? Minden téli időszakban van legalább 1 kritikus időszak (az Ünnepeket kivéve), amikor tilos megbetegedni, ami az én érdekem. Mert legyengíti, eltompítja az embert, teljesítőképessége romlik, és ugyan lehet szaladgálni a körzetihez, hogy szeretném kipihenni 3-4 nap alatt, nem csak a munkát lehet így sajnos megúszni.

Ami a legfontosabb, hogy ne hagyjuk magunkat kihűlni. Leginkább a toroktájékunkat ne, de alulról is iszonyú hetekre be tudjuk magunkat állítani, ha elkerüljük a téli cipőt, nadrágot (a farmer pl nem az). ha kocogni támad kedvünk mínuszban, húzzuk egy garbó nyakát az orrunkig. Sál, sapka: a fejtetőn keresztül kb 80%-nyi hő távozik, márcsak a komofrtérzetünknek is használunk vele. Ha valahol fázni kezdünk, ne szégyelljük kimondani, és lelépni egy gyorsétterembe akár, vagy az éjszaka közepén a prériről egy taxit fogni. Lakásunkban se a fűtésen spóroljunk, 20 fok legyen a minimum (egyben lehet a maximum is: ha hozzászokunk 25 fokokhoz, nehezebben bírkozik meg a szervezetünk a kinti világgal), inkább a villanyon, vizen - ha nem futkároztunk reggeltől estig, télen egyáltalán nem ördögtől való 2 naponta fürdeni, a fény pedig akkor természetes, ha kevés (takarékos gáz nincs). Egy kis citromfű illóolaj is kerülhet egy kávéscsészébe a fűtőtestre, fertőtleníti a levegőt.

Jéghideget, jégkockákat ne igyunk. A torokban, orrban kerekednek felül a bacik leghamarabb, ehhez persze bacik is kellenek - emiatt második legfonotsabb lépésként kerüljük a beteg embereket, ne puszilgassuk őket, ha lázas, ne látogassuk, és sokszor mossunk kezet, ha hajlamosak vagyunk matatni az arcunk körül (de leginkább ne matassunk ott). Lehetőleg ne vegyünk levegőt szájon át a hidegben és emberek közt, hihetetlen sokmindent kiszűr az erre alkalmas orr belső felülete. Ha meleg helyiségbe érve folyni kezd az orrunk, mindig legyen nálunk papírzsebkendő (és nem textil...), az összegyűlt dolgokat onnan jobb ki, mint bejuttatni.

Igyunk is sokat, lehetőleg meleget, pl ízesítetlen teát (hogy soknál se hízzunk fölöslegesen), aki szereti, kamillát, vagy ha C-vitamin bombát akarunk, hidegen, pár óra alatt áztatott csipkebogyót. Együnk mindennap téli gyümölcsöt: alma, narancs-mandarin, dió, illetve ne hanyagoljuk a zöldséget: káposzta, gyökerek (torma), hagymák. Lehetőleg nyersen:) De a káposzta savanyítva is népszerű ilyenkor, eredetileg a tartósítás és a C-vitamin tartalma miatt. A lényeg, hogy együnk is eleget. Jöhetnek tejternékek, sajtok, és bizony hús.

Aludjunk rendesen, hosszú estén sokat kell, a szervezet anélkül legyengül. Szedhetünk valami vitamin kiegészítőt időszakosan, én a Béres Cseppet választottam, sajnos a gyomrom csak 2-3 hétig tolerálja (tehát most nem is csinálok neki jó reklámot, de tény, hogy nagyon hasznos). Elég, sőt, fontos maximum 3 hónapig szedni. Az is sokat számít, hogy mi jár a fejemben: erős elhatározással, pozitív gondolkodással is megelőzhető a baj.

De ha már megtörtént: sokat esküsznek az izzadásra, ez ágyban feküdve, feltekert fűtéssel, pléddel, előtte sok forró teával kivitelezhető (kalandvágyóbbaknak pálinkával). A pihenés ilyenkor a legfontosabb, lehet Aspirint is szedni, én mondjuk még nem tettem ilyet, ha véletlenül van lázam, akkor egy szem Algopyrint veszek be, de csak ha 37 fölött van - az alatt inkább aludjunk egy nagyot. És semmiképpen ne hősködjünk, hogy á, kibírom, mert veszélyesebb, mint gondolnánk... nem holnap, hanem pár év múlva is visszaköszönhet. De ez már inkább influenza, nátha ritkán folyamodik ilyen brutalitáshoz.

Állítólag friss tejterméket sem ajánlatos fogyasztani (joghurt pl), mert a torok (mandula, nekem még megvan) gyulladását okozó bacik életét meghosszabbítja. Fokhagymát annál inkább, vagy vöröset, és nyersen. A gyömbér is jó találmány, apróra vágva leforrázzuk, úgy isszuk meg. Legendás izzasztó hatása van, emellett finom is. Tegyünk bele mézet, fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, esetleg kis borsot, csilit. Hmmmmm. Ez kidugítja az orrot: az orrcseppet kerüljük, néhány hét alatt végleg kikezdheti az érzékeny orrnyálkahártyát, akkor már csak égetni lehet...

Mennyi idő alatt gyógyulunk meg? Változó. Sajnos, minél idősebbek vagyunk, bár tüneteink annál enyhébbek (emlékszem gyerekkoromból 39 fölötti lázra, fojtogató mandulákra, soha ki nem duguló orra), annál lassabban jövünk ki belőle, nálam 2 hétig tart a sima nátha tünetmentesen történő megszűnése. Tehát jobb megelőzni.

Náthamentes téli főszezont kívánok mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://jolvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr332557805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöldnyúl 2011.11.22. 23:56:03

fokhagyma, és méz nekem is a védszerem. és jaj azok a régi gyermek betegségek..nosztalgiával gondolok vissza a tüszős mandulagyulladásaimra:) és igen..ne vegyünk levegőt szájon keresztül...lettem már így beteg nem is egyszer
süti beállítások módosítása