Először a színek miatt kezdem el "foglalkozni" a csakrával, vagyis néhány mondat erejéig utánakérdeztem. Amikor a szürke, barna és pasztell ruhás fiatalságomban átestem egy csúnya váláson, utána igyekeztem orvos nélkül kikerülni a gödörből, aminek egyik nem tudatos jele a ruháim színesre cserélése volt: kedvencem lett a narancs és a piros, ami azóta (kb 8 év) ciklámenre és lilára szelidült - ezeket a színeket kifejezetten gyűlöltem "előtte". Hát nem érdekes? Én annak találtam, főleg, hogy hozzátartozóim is megjegyezték. Mitől van az, hogy amit addig erőszakosnak, feltűnőnek és hatalmaskodónak tartottam, az egyszercsak megbabonáz, és energiával tölt fel, ha magamra aggatom.

Azóta már kiderült, hogy a piros ágyam és piros lámpáim önigazolást szolgáltak, elveszett jövőm újra megtalálását, a narancs pedig az elhanyagolt nemi életem, testem feléledését. Hogy most a lilát szeretem, az a lelkembe visszatérő béke, a lázongás végét, és a spiritualitás felé fordulást jelzi. A rózsaszín a szívcsakra egyik színe (állítólag), de fél-egy éve fedeztem fel a valódi színét, a zöldet, keverve a közlésvággyal, a kékkel.

Nem kívánok tudományos ismeretterjesztésbe bonyolódni, mert nyilván sok forrás van a világhálón, ahol vizsgázott szakemberek ezer oldalakat átrágva írják le tudományukat (ami még nem is feltétlenül igaz, mert nincs két egyforma leírás), csak egy kis felületes, érdekes alapot írnék, nem is kizárólag azért, hogy aki még nem hallott erről, itt rövid idő alatt pótolhat, hanem, mert engem most már ez is érdekel, és a magam elő- és utóbenyomásaival színezve egyedivé tudom tenni az írást, kiegészíteni olyasmivel, ami az én, egy még külső szemlélő meglátása. A csakra szanszkrit eredetű szó, jelentése kerék, energiaörvény. Az örvényben összemosódik a kint és bent, a külsőt a belső behúzza: szívó hatás keletkezik, amely beszívja az energiát, információt. Bizonyos régi ábrázolásokon ezek orsó alakú, nagyjából vízszintesen elhelyezkedő formák, "kisugárzásuk" van. Az egyenes tartás ezeket is rendezi, ezért ne üljünk túl sokat, illetve ne legyünk görnyedtek, bármenniyre is kényelmes vagy divatos testtartás.

A hét csakra elhelyezkedése alulról fölfelé

Gyökércsakra: gerincoszlop végén, a farokcsontnál. Jelentése: gyökér, támaszték (Muladhara). Piros. Meghatározza azt az energiát, ami az élethez rendelkezésre áll. Felelős a fizikai erőnlétért, tisztulási folyamatokért, munkáért. Az anyagi világba való "leszületés" tartja mozgásban, a földhöz, evilághoz köt minket. Működését befolyásolják a családi és társadalmi „lenyomataink”, testi szükségleteink kielégülése. Csontok, láb, köröm, fogak: ezekre érdemes odafigyelni.
Saját benyomás: nem ez az intim csakra. A hovatartozást, gyökereinkat jelölheti, vágyat a maradandóra, az önkifejezésre. A jövő és a múlt biztonsága. Az erőteljes szín a megerősítést, az "én területem"-et jelképezi.

Szexcsakra vagy keresztcsonti csakra: keresztcsontnál. Jelentése: édes íz, édeset érezni (Svadhishthana). Narancssárga. Vágy, közeledés, szaporodási ösztön.
Olyan emberek vonzanak bennünket, akikben van valami, ami belőlünk hiányzik, és tudattalanul arra vágyunk, hogy a belőlünk hiányzó energiákat társunk élje meg helyettünk. Ha elakad bennünk a kreativitás áramlása, ha nincsenek jó ötleteink, nem tudjuk jól megoldani gondjainkat, akkor legtöbbször a szex- és a torokcsakra is gátolt. A nőknél szorosabb a kapcsolat a szív- és a szexcsakra között, míg a férfiaknál inkább a szex- és a köldökcsakra kapcsolódik össze.
Saját benyomás: a legfeltűnőbb szín, ezért ezzel vonzzunk magunkhoz embereket, vagy éppen taszítunk olyanokat, akiknek nincs erre szükségük. Amikor maszturbál valaki, vajon erősíti ezt a csakrát? Tudom, kicsit profán megközelítés, de ennyi erővel lehet tudományos is. Vagy logikus: nyilván akinek erős ez a területe, annak nincs szüksége pótlékokra. Egyébként szerintem szajnálatos ez az elnevezés.

Köldökcsakra: vagy napfonat csakra: köldök fölött vagy alatt. Jelentése: fénylő drágakő (Manipura). Sárga. Fizikális tudat, tevékeny energia, elfojtott agresszió, intenzív érzések. Az étvágytalanság arra utal, hogy túl kevés energiát használ fel a szervezet. Aggodalom, félelmek, szorongás: fekély. Az ember tudatába kerül érzéseinek, érzelmi kielégületlenségét evéssel pótolja.
Saját benyomás: a hasunk van ott, tehát az evés, életösztön, fennmaradás tartozik ide, és mivel enni jó (a legfontosabb ösztön, ezért az első számú örömforrás), ezért fontos stresszoldó helyünk is a has. Azok a főleg férfiak, akiknek óriási a hasa, de egyébként normál testalkatúak lennének, nem tudom, mivel küzdenek, de ilyen tájon érdemes keresgélni.

Szívcsakra: mellkas közepén, a szív, de leginkább a harmadik mellkasi csigolya magasságában. Jelentése: adás, elfogadás, más források szerint ép, sértetlen, érintetlen (Anahata). Zöld. Egyetemes minőség, amely mindent mindennel összeköt, olyan, mint a szeretet. Az igazi megismerés a szeretetből fakad és a szívből származik. Hangulatunk és hangulatunk kifejezésének fő területe. A görnyedt ülés bezárja a területet, ami eleve zárt a bordák miatt. Olvassunk például hason fekve, könyökölve. Szeretni kell, magunkat is, gyakorolni a megbocsátást.
Saját benyomás: mi van ott? A szív (érzelmek, szeretet), és a tüdő (folyamatos kapcsolat a környezettel, szabadságérzet). Mivel ez a területünk állandóan mozog, dobog valamint tágul-szűkül, ezzel jelezzük, hogy élünk, részt veszünk, szavak nélkül kommunikálunk. "Gondolkodás nélküli", érzelmi döntések, forró fej, itt és most.

Torokcsakra: torok alján, ahol a kulcscsont kezdődik. Jelentése: megtisztulás (Vishuddha). Világoskék. Önfegyelem, kifejezés, beszéd, hallás. Ha fáj, vagy rekedt valaki, azért van, hogy elcsendesítsen, mélyebbre küldje figyelmünket. Az önkifejezés e hiányának eredménye a szabadkozás, mogorvaság, Énekléssel, hangos olvasással erősíthető. A nyak is ide tartozik, rugalmassági, önvédelmi kérdés.
Saját benyomás: direkt közlések, manipulációk. Kétségbeesés, segítségkérés. Kommunikáció, kifejezéseink intellektuális megerősítése. Ha fáj, valamit magunkban tartunk amit nem kellene. Nem muszáj sértegetni, hangoskodni, ha valamit kiadunk, ami bántó lehet. Ebben segít a homlokcsakra.

Homlokcsakra: a harmadik szem energiáját leginkább a szemöldökök között érzékelhetjük. Jelentése: érteni, tudni (Ajna). Sötétkék. A látás ajándéka, harmadik szem. A klasszikus hindu felfogás szerint a lélek székhelye, vezérli a koncentrációt, az intuíciót és a meditatív képességeket. A harmadik szem irányítja a nevetést, egyik legfontosabb feladata, hogy tudjunk nevetni magunkon. Fontos a stressz kezelésében, ami a fejben keletkezik. A felesleges aggodalmaink ingerültté tesznek.
Saját benyomás: az értelem, gondolkodás, logika, meglátások helye és színe. Érzelmeket nem visel, a koncentrációs figyelem, az értelmi irányítás az erőssége. Száraz, kicsit félelmetes terület, hatalmat szimbolizál.

Koronacsakra: koponya közepén, a kutacsoknál, nehéz érzékelni. Jelentése: ezerszeres, ezerszirmú (Sahasrara). Lila. A koronacsakra problémái ritkán okoznak klasszikus betegségtüneteket. Az itt fellépő zavarok inkább pszichózisban és különféle személyiségváltozásokban nyilvánulnak meg. A legmagasabban fejlett tudatot szimbolizálja, az univerzális tudat síkja. Nem félünk felelősséget vállalni a saját életünkért, és megbízunk belső hangunkban, intuíciónkban.
Saját benyomás: bizonyos ábrázolások arasznyival a fej fölé teszik. Ez már nem bennünk helyezkedik el, ezért a "testen kívüli" élménnyel, vagyis a hittel, imával kapcsolatos. Vágyakozás a felettes iránt, segítségkérés a láthatatlanból. Megnyugvás, gyermeki én.

A csakrák tulajdonságait lehet erősíteni a felsorolt színek féktelen használatával, ami nem csak viseletben merülhet ki, hanem a lakás falának, textiljeinek színeiben, vagy egy kellemes munkaterület, ékszerek, ételek(!) alakítása. Csendes, egyszerű jógával is stimulálható (főleg fekvőhelyzetben a területre és a színre összpontosítunk néhány percig), a lényeg, hogy amiből gyengének érezzük magunkat, azzal foglalkozzunk ezután eleget, szó szerint erőltessük. És figyelhetünk az ösztöneinkre is, ahogyan én is tettem, és örömömre vált. Hadd ajánljak egy oldalt, ahol véleményem szerint tisztességesen körülírják a témát (én nem elsősorban innen válogattam, kicsit bulvárosabb, közérthetőbb helyeken néztem szét félmondatokat plagizálva, jelezve, hogy ennél most nem kívánok tovább lépni), ez az infomed.hu, ahol rákerestem a címszóra, a 7 csakráról plusz két hasonló összesített témáról lehet olvasni: Rejtett energiaközpontjaink. Egy tömörebb, ugyancsak megbízható linket is adok, a képek innen származnak: Gyógyulj meg - Csakrák. Maguk a főoldalak is jónak tűnnek.

Figyeljünk egymásra, magunkra, a lélekre, és nem utolsósorban a színekre. Következő bejegyzésem még enynire sem lesz komoly (szabadkozom a felületesség miatt), ugyanis folytatom a köldökcsakra maradéktalan kiszolgálását. Nem pótlékként, hanem extra bónuszként.

A bejegyzés trackback címe:

https://jolvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr871294795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása